Termín řezu jednotlivých druhů ovocných dřevin
Řez provádíme v únoru až dubnu, ale je možné ho provádět i v pruběhu celé zimy s vyjímkou velkých mrazů. Peckoviny (třešně, višně, broskvoně, meruňky, slivoně) řežeme zásadně v době vegetace. Řez provádíme buď později na jaře, od začátku kvetení do doby po odkvětu, nebo během sklizně či těsně po ní. Zpravidla tento řez spadá na měsíce červenec a srpen (v teplejších lokalitách i začátek září). Pro broskvoně se řez v období počátku kvetení jeví jako nejvhodnější, snižuje se výskyt klejotoku. V žádném případě neprovádíme řez peckovin v zimním období, tento řez v zimním podporuje výskyt klejotokové rakoviny a dalších chorob tolik typické pro třešně, meruňky a broskvoně. Mezi skořápkaté ovoce řadíme hlavně ořešák vlašský (královský) a lísku obecnou. Ořešáky řežeme vždy v období vegetace stejně jako peckoviny. Nejvhodnější doba pro řez je v pozdním jaru až začátkem léta – konec května až červen (červenec). Líska obecná se nejčastěji pěstuje jako keř, případně jako stromek. U tohoto druhu stačí v intervalu 3-4 let provádět zdravotní řez a to v období února až března. Do drobného ovoce patří rybíz, angrešt, maliník, ostružiník, a dále vinná réva, borůvky (kanadská, kamčatská), brusinky, aktinidie (kiwi), černý bez a další. Nejvhodnější doba jejich řezu je v období, kdy už přešly silné mrazy, tzn. únor až začátek března. Hlavně rybíz, angrešt i réva velmi brzy na jaře raší a mohlo by to vlastní řez komplikovat (u révy silný mízotok a u rybízu s angreštem nebezpečí vylamování narašených květních pupenů).